Symme3D vine la PRINT&SIGN 2017

Acasa » Symme3D

symme3d

Anul acesta, intre 26 si 29 septembrie, va avea loc PRINT&SIGN 2017, cel mai mare targ de tipar si semnalistica din Europa de Sud-Est, la care vor participa lideri din domeniu si numeroase companii de pe piata romaneasca de profil. Printre acestea se va numara si Symme3D din Timisoara, producatorul de imprimante ultraperformante renumit pentru realizarea primei bio-imprimante din Romania.

Bioprintingul tridimensional este una dintre cele mai promitatoare aplicatii pentru aditivii de fabricatie din domeniul medical, ceea ce face ca prezenta Romaniei

pe harta bioprintingului mondial sa fie foarte importanta. Cum a ajuns Symme3D la aceasta performanta, la doar un an de la infiintare?

In iulie 2015, o mana de tineri entuziasti din vestul tarii lansau pe piata prima imprimanta 3D capabila sa printeze obiecte, sa imprime circuite electronice si sa graveze cu laser in acelasi timp. Succesul nu a intarziat sa apara; a venit sub forma unor zeci de comenzi in baza carora cei cinci tineri – Calin Brandabur, Bogdan Ciobotea, Cristian Raita, Mihai Soare si Vucomir Ianculov – au fondat Symme3D. De atunci le-a “mers foarte bine”, declara Calin Brandabur, CEO Symme3D. Au vandut aproape 60 de unitati din gama Original, sapte din gama Enormo (cele mai mari imprimante din estul Europei) si 14 unitati din gama Tiny, necesare companiilor mici sau firmelor de productie mica.

Avem in curs aproape 1300 de comenzi din toata lumea pentru anul acesta. Acum ne-am mutat la hala si incepem sa marim productia pana la 40 de bucati pe luna, deci in urmatorul an sper sa ajungem la capacitatea necesara pentru a acoperi comenzile”, precizeaza Brandabur.

Cei mai multi clienti provin din domeniul auto (producatori de masini si componente), nume importante din vestul Europei, printre care figureaza Renault, TRW Automotive, Mahle si Continental. Renault foloseste echipamente Symme3D pentru a imprima diferite componente pentru sistemul de iluminat, un far sau un bloc-motor. Constructorul auto proiecteaza sistemul, trimite modelul pentru a fi scos la imprimanta si verifica cotele. Daca totul este in regula, pe acest print tridimensional se face o matrita din ceramica in care se toarna aluminiu sau o masa plastica. “In general, se folosesc la prototiparea rapida; imprimarea 3D neavand viteza unei masini de injectie in matrita, nu poate fi folosita la productia in serie”, spune Calin Brandabur.

De la componente auto la tesuturi canceroase

“Nu printam organe: nici rinichi, nici ficat!”, tine sa precizeze Calin Brandabur atunci cand este intrebat ce tipuri de tesuturi printeaza la bio-imprimanta construita chiar de ei.

Este reactia fireasca a unui om asaltat de astfel de cereri aparute dupa ce presa straina a anuntat ca Symme3D este prima companie din Romania care a conceput si realizat o bio-imprimanta. Conceptul este, practic, la inceput, compania reusind pana acum sa puna bazele unei astfel de imprimante – bio-imprimanta Symme3D poate printa cu un singur tip de celule stem (tesut). Cu toate acestea, OncoGen, singurul Centru de Terapii Genetice si Celulare in Tratarea Cancerului din Romania, a intuit imediat practicabilitatea unui astfel de echipament: celulele canceroase sunt diferite, ceea ce inseamna ca pot fi printate doua tipuri de tesuturi – cel canceros si cel sanatos.

Ceea ce facem acum cu bioprinterele este sa printam tumori canceroase cu celulele prelevate de la pacient, carora le administram medicamentatie pentru a vedea exact care medicament are mai mare efect asupra tumorii si mai putin efect asupra tesutului sanatos”, explica Brandabur.

Vestile circula repede, iar Symme3D are in prezent un parteneriat in curs de certificare cu o companie din Germania ai caror specialisti au reusit un lucru si mai interesant: sa modifice genetic limfocitele T (acele celule care nu omoara sistemul imunitar) astfel incat “sa le convinga” sa atace tumora canceroasa. “Daca reusim sa facem acest lucru, noi sa printam tumorile 3D cu limfocite modificate genetic, sunt sanse ca peste 5-10 ani sa nu mai fim nevoiti sa folosim chimicale in procesul de vindecare a cancerului si sa folosim strict celulele de la pacient (prelevate din maduva osoasa)”, marturiseste CEO-ul producatorului roman de bio-imprimante.

Abonare Newsletter

Adresa de email:
Cod securitate:

* Prin abonarea din aceasta pagina, esti de acord sa primesti pe email newsletter-ele Print & Sign. Te asiguram ca datele furnizate de tine nu vor fi facute publice.

Contact

Email: printsign@euroexpo.ro
Mob : +40.722.649.945
Tel.: +40.21.321.60.35
Adresa: Blvd. Expozitiei nr. 7

2017-06-14T09:53:37+00:00